2021-05-27_105911

Poziv za zidove: Ljubljana Street Art Festival 2022

Iščemo nove partnerje za sodelovanje na festivalu uličnih umetnosti Ljubljana Street Art Festival 2022!

Inštitut za urbana vprašanja na območju Ljubljane išče nove interesente in partnerje za sodelovanje na festivalu uličnih umetnosti Ljubljana Street Art Festival 2022.

Bi želeli zidove vaše stavbe preobraziti v ulično umetnost? Pošljite nam fotografijo stene, mi pa bomo poskrbeli, da bo ta zasijala v novi luči!

Kaj iščemo?

  • Javno dostopne in vidne zunanje stene na območju Mestne občine Ljubljana;
  • Stene in fasade večjih velikosti in vseh oblik z gladkimi in kompaktnimi površinami kot so opeka, beton, kovina ali podobno;
  • Stene z manjšim številom oken, vrat, znakov ali drugih ovir (npr. drevesa);
  • Stene, ki so neposredno dostopne za pleskanje z uporabo lestev, dvigal ali gradbenih odrov;
  • Stene v zasebnem lastništvu ali solastništvu, pri čemer naj delež solastniških soglasij za sodelovanje presega 50 % odstotkov vseh etažnih lastnikov.

Zanimajo nas predvsem stene na večstanovanjskih nepremičninah (npr. slepe fasade na blokih ali večstanovanjskih hišah) in poslovnih stavbah, večje javno dostopne površine na gospodarskih objektih (npr. industrijske hale, garaže, silosi, skladišča, bočne stene), poslopja javnih ustanov (šole, vrtci) ter druge površine na zasebnih objektih in prizidkih (npr. betonske ograje, oporni zidovi, druge ravne konstrukcije v izmeri vsaj 2m × 4m).

Pri izbiri sten za poslikave bodo imele prednost tiste stene, na katerih bo poslikava lahko ostala vsaj leto dni, in stene večjega formata.

Kdo bo avtor_ica poslikave in kakšna bo njena vsebina?

K sodelovanju bodo na podlagi njihovih izkušenj, vizualnega jezika, preferenčnega medija ustvarjanja in drugih kriterijev, ki se bodo ujemali s celostnim premislekom konteksta mikrolokacije stene, povabljeni_e mednarodno prepoznavni_e ulični_e umetniki in umetnice. Avtorja_ico poslikave bo v dogovoru z lastniki stene izbral kuratorski odbor. Poslikava bo zasijala na letošnjem Ljubljana Street Art Festival, ki bo na sporedu med 27. junijem in 3. julijem 2022.

Kaj smo ustvarili v preteklosti?

Pogosto zastavljena vprašanja

Ali lahko lastniki zidu izberejo uličnega umetnika_co po lastni želji?

V dialogu z lastniki stene se bomo potrudili, da bodo izbrani ustvarjalci_ke imeli posluh za različne želje in kontekst mikrolokacije ustvarjanja. Vsaka poslikava bo nastala na podlagi idejne zasnove, in vnaprej pripravljene skice, ki ju bomo pred izvedbo uskladili z lastniki stavbe. Poslikava se izvede šele po izdanem soglasju (so)lastnikov stavbe.

Kako so izbrani_e izvajalci_ke poslikave?

Lokalne, nacionalne in mednarodne umetnike_ce bo izbrala naša strokovna komisija kustosov na podlagi prejetih predlogov za sodelovanje s strani umetnikov_c in vsakoletne krovne teme festivala. Na izbor posamičnega sodelujočega umetnika_ce vpliva več dejavnikov na primer mikrolokacija stene, predviden proračun, preferenčen medij ulične umetnosti (barve v spreju, paste-up, šablone itd.), vizualni jezik, zahtevnost površine za poslikavo in podobno.

Ali moramo kot lastniki stene finančno prispevati k izvedbi poslikave?

V primeru slepih sten na večstanovanjskih nepremičninah (npr. bloki) in poslopjih javnih ustanov se poslikava praviloma odobri po zaključeni finančni konstrukciji, s katero lahko v celoti krijemo stroške poslikave. V tem primeru prispevajo finančna sredstva sponzorji, podporniki in razne institucije, kar lastnike večstanovanjskih nepremičnin oziroma javno ustanovo razbremeni vseh stroškov.

Od lastnikov zasebnih gospodarskih objektov in poslovnih stavb se sicer ne pričakuje, da krijejo celoten proračun produkcije poslikave, vseeno pa bodo dobrodošli prispevki in donacije, iz katerih lahko krijemo honorarje umetnikov, potne stroške, predpripravo sten, material, opremo, delo in zavarovanje. Naj opomnimo, da je glavni organizator festivala je nepridobitna organizacija, kar pomeni, da se za podjetja izplačane donacije priznajo kot davčna olajšava. Prav tako imamo na voljo tudi prilagojene sponzorske pakete, ki vključujejo številne sponzorske ugodnosti (za več podrobnosti nas kontaktirajte).

 

Veselimo se sodelovanja z vami,

Ekipa Ljubljana Street Art Festivala

 

Ljubljana Street Art Festival (LJSAF) je prvi in edini festival ulične umetnosti v Sloveniji, ki od leta 2019 povezuje ulično, umetniško in akademsko sceno ter na edinstven način promovira eno izmed najpomembnejših sodobnih umetniških gibanj 21. stoletja. Glavni organizator LJSAF je Inštitut za urbana vprašanja (INURB), koproducent pa je Kino Šiška – Center urbane kulture.

INURB je platforma za  raziskovanje neinstitucionalnih kreativnih praks, lokalnih mikrozgodovin in urbanih  kultur v Ljubljani. Poleg Ljubljana Street Art Festivala, Inštitut vodi tudi projekt Alternative Ljubljana, v katerem razvija alternativne izobraževalne in kulturno-turistične sprehode, ukvarja se pa tudi organiziranjem ustvarjalnih delavnic, produkcijo umetniških on-site dogodkov, team-buildingov in muralov.

Prijava na novice

Bodite na tekočem, naročite se na naše e-novice.