Street Art Festival 2021-LQ

Poziv za prispevke | FORMA(T): dokumentiranje, zbiranje in arhiviranje ulične umetnosti v teoriji in praksi

Mednarodna znanstvena konferenca ulične umetnosti

Rok za oddajo prispevkov: 15. april 2021

Ulična umetnost kot globalni fenomen je v preteklih dveh desetletjih požela ogromno pozornosti na vseh ravneh kulture  – od množičnih medijev, popularne kulture, umetniškega trga, kulturnih ustanov do urbanih politik in kreativnih industrij. Tudi v vsakdanjem življenju ne moremo mimo estetike ulične umetnosti različnih formatov in oblik – od časopisnih člankov, fotografij na družabnih omrežjih, glasbenih videospotov, tematskih ogledov, javnih poslikav, začasnih uličnih intervencij, umetniških del v galerijah, do blaga. Na drugi strani prav te prezentacije, reprezentacije in materializacije ulične umetnosti odpirajo vprašanje konteksta. Ali je ulična umetnost, ki je bila za potrebe dokumentiranja, razstavljanja, ohranjanja in arhiviranja “(iz)vzeta” z ulice (simbolično in materialno), kot taka še vedno smatrana kot ulična umetnost? Kaj se torej zgodi, ko se ulično umetnost preseli v nove kulturne, družbene in ekonomske okvirje, ter katere sile spodbujajo prehod iz javnega prostora v nadzorovano, digitalizirano ali zasebno okolje? Kako se s takšnim prevodom in prehodom v nove sfere izgubi haptičnost ulične umetnosti, in s tem efemernost kot bistvo tovrstne ustvarjalnosti? Kako se neinstitucionalne oblike dokumentiranja in objavljanja/publiciranja ulične umetnosti preoblikujejo z uporabo digitalnih tehnologij, z oživitvijo retro kulture, naredi-si-sam principov (zini, samozaložništvo), idr.?

Medtem ko raste vsesplošno zanimanje in povpraševanje po ulični umetnosti, je namen mednarodne konference FORMA(T): dokumentiranje, zbiranje in arhiviranje ulične umetnosti v teoriji in praksi prav preizpraševanje raznovrstnih praks zbiranja ulične umetnosti v najširšem pomenu, tj. z vidika ohranjanja, konserviranja in akumulacije opredmetenih in nematerialnih stvari s strani posameznikov_ic ali institucij (Bell 2017).

Dobrodošli so prispevki, ki obravnavajo de- in rekontekstualizacijo ulične umetnosti, vključno z naslednjimi interesnimi področji: institucionalizacija, konservacija, komercializacija, komodifikacija, dediščinjenje, ohranjanje in digitalizacija sodobne ulične umetnosti.

Konferenca FORMA(T): dokumentiranje, zbiranje in arhiviranje ulične umetnosti v teoriji in praksi je del programa Festivala ulične umetnosti Ljubljana in bo potekala od 29. junija – 1. julija 2021.

Konferenca bo v angleškem jeziku, prav tako sprejemamo le prispevke v angleščini.

Organizacija: Inštitut za urbana vprašanja – Alternative Ljubljana in Kino Šiška

Vizualija: Vedran Štimac, poslikava na Metelkovi v sklopu Ljubljana Street Festival 2019, Foto: Nejc Ketiš

 

Prijava na novice

Bodite na tekočem, naročite se na naše e-novice.